dissabte, 22 de desembre de 2012

Ser un bon comunicador

Una característica molt important que ha de tenir un futur mestre es ser un bon comunicador.
Al llarg del semestre, hem realitzat diverses activitats, que ens han servit per poder treballar aquest aspecte. A continuació, us mostraré quines d'aquestes crec que m'han ajudat per treballar l'exposició oral:

    De forma teòrica:

- COM PARLAR BÉ EN PÚBLIC

Un dels aspectes de gran impòrtancia en la nostra futura professió, en aquest cas ser mestres, és fundamental saber expressar-se bé en públic i tot el que repercuteix, é a dir, saber parlar i poder transmetre allò que desitjat als nostres alumnes. Amb aquest llibre de Joana Rubio i Francesc Puigpelat, podrem veure alguns aspectes importants per millorar el parlar en públic.

Aquest llibre ens permet conèixer, dominar i aplicar l'art de parlar en públic, de tal manera que puguem convertir-nos en bons oradors, habilitat cada cop més necessària en l'àmbit professional.

"Com parlar bé en públic" ens ajuda a millorar l'expressió oral,parla des de les tècniques per a superar el nerviosisme fins les tècniques per a realitzar una bona estructura del discurs,

L'objectiu principal d'aquest llibre és fer-nos sentir segurs i haver de gaudir de les experiències com a oradors. 

A la classe de COED, es va realitzar un breu decàleg:
 1. Una bona preparació és essencial per a fer un bona discurs.
 2. Respondre les quatre preguntes bàsiques al preparar una presentació: "Per què, a qui, què, com"
 3. La clau està en tenir clar l'objectiu d'aquest discurs.
 4. S'ha de tenir molt preparat la introducció i conclusió, ja que és el moment de màxima atenció del públic.
 5. Parlar amb frases curtes i construcció sintàctica simple.
 6. El llenguatge corporal és molt important, a l'igual que la mirada.
 7. El suport audovisual pot servir de gran ajut tan per l'orador, com per crear interès el públic.
 8. Adequar la presentació al tipus d'audiència.
 9. Utilitzar exemples i comparacions.
 10. Fer canvis de to.
El principi el fet de que el llibre fos tan llarg, no em va permetre treute tantes idees claus com voldria, però a partir del treball, que era un resum del llibre, m'ha ajudat a recordar aquestes tècniques, i en alguna ocasió ja n'he fet servir alguna. Crec que aquest llibre i sobretot resum, li podre treure molt suc d'ara en endevant, tant en la meva càrrera com en el meu futur professional.


    De forma pràctica:

- IDENTITAT I TERRITORI

La següent activitat per millorar a l'expressió oral, la vem presentar el dimarts 20 de Novembre amb la meva companya Irina Gracián. Aquest treball que només podia durar 10-12 minuts, consistia en fer una exposició sobre el tema que volguessim però que havia de mostra un certa relació amb algun territori en concret.

La nostra exposició tractava sobre els valors que transmeten els dibuixos animats. Abans de presentar-lo davant de tota la classe, vem haver de fer l'exposició davant d'una altre parella: l'Anna Riba i la Patricia Suárez. Aquesta parella ens havia de avaluar certs aspectes com:

 • Citar aspecte positiu
 • Suggeriments de millora
 • Complementarietat de l'expressió oral amb el suport TIC.

Per a la presentació, vem utilitzar el Prezi. A continuació us deixo el nostre treball:


Les exposicions a part d'anar força bé han estat interessants. Aquesta ha sigut la meva primera presentació oral, l'hem exposada el primer dia d'exposicions. M'esperava que em sortis millor, ja que em pensava que els nervis desapareixerien a l'últim moment. Però encara que se'm hagin notat, m'ha servit com a prova per veure que tampoc passa res, i que verdaderament el que em pot ajudar és la pràctica.

- UN BON COMUNICADOR

EL següent treball oral que vàrem haver d'exposar el dia 18, que només podia durar 8-10 minuts tractava sobre un personatge conegut amb la finalitat de fer un seguiment a través del seu blog, el seu twitter, facebook, entrevistes... De tal manera, que al finalitzar l'exposició haviem de dir si creiem que era o no un bon comunicador.  

Les característiques essencial que ha de tenir un bon comunicador, són, entre d'altres:

- Clar, segur, concís, original, senzill, dominar la llengua amb la que parla, bon orador, expressiu, natural,...

El meu grup format per la Blau Montalà, Anna Riba, Patricia Suàrez i jo, vem escollir a l' Òscar Dalmau, ja que creiem que ell en presentava moltes d'aquestes característiques. Aquí us deixo el nostre treball:


Els treballs en general han anat molt bé, s'ha notat que no era el primer, ja que la gent, m'incloc a mi també, comença a mostrar més autocontrol dels nervis, i això provoca que es vegi reflectit de forma satisfactòria a l'exposició oral.
Com estem veient, l'únca manera de poder arribar a ser un bon comunicador és la pràctica, ja que és l'única manera d'enfrontar-se a la situació i poder aprendre d'ella.

- RECITACIÓ

En una altre classe de COED, tots hem hagut de triar un poema d'algun autor català. Jo he escollit "Testament"de Rosa Leveroni i Valls.

Quan l'hora del repòs hagi vingut per mi
vull tan sols el mantell d'un tros de cel marí;
vull el silenci dolç del vol de la gavina
dibuixant el contorn d'una cala ben fina.
L'olivera d'argent, un xiprer més ardit
i la rosa florint al bell punt de la nit.
La bandera d'oblit d'una vela ben blanca
fent més neta i ardent la blancor de la tanca.
I saber-me que sóc en el redós suau
un bri d'herba només de la divina pau.Aquí us deixo la meva recitació:
Quan he fet la recitació en veu alta, he pogut comprovar que no és el mateix saber-te una cosa de memòria, que haver-la de dir davant d'un públic, ja que els nervis poden fer que et quedis en blanc o que se't canvii tota l'estructura que tenies montada en el cap. Per això, poc a poc vaig veient la gran importància que té la pràctica en tots aquests aspectes sobre les exposicions orals.

Perquè veieu de tot el que he parlat en aquesta entrada al bloc, us deixo un vídeo on s'explica i es pot veure els aspectes més bàsics per portar a terme una bona exposició oral:


Espero que us serveixi d'ajuda, ja que encara que estigui explicat d'una forma breu són les característiques més essencials.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada